Британська політика прийому та застосування її на практиці по відношенню до біженців з України

щоденна солідарність та гідність в контесті швидкозростаючої кризи.

|English| |Yкраїнська|

Translation: Ulyana Markovitch, MS Linguist and Translator (Ukrainian, Russian, Turkish, English),

Цей пілотно-дослідницький проєкт, який в режимі реального часу має на меті отримати розуміння того, як Велика Британія вдосконалює свою відповідь на кризу біженців з України, як на політичному, так і на особистому рівнях.

Уряд Великої Британії запровадив дві нові візові програми для підтримки українців, як тимчасово переміщених осіб через військове вторгнення Росії в Україну. Перша з них–  Ukraine Family Scheme (Программа Українська сім’я) – це сімейна візова програма, яка дозволяє заявникам приєднатися до членів сім’ї, які вже перебувають у Великій Британії, та друга- Homes for Ukraine scheme (Програма Житло для України), яка закликає громадськість ‘відкрити свої домівки для тих, хто тікає від війни в Україні. (Реакція громадськості була неймовірною).

В цьому проєкті ми розглянемо, як ці дві програми прийому українців змінюють і впливають на досвід українців, а також британських спонсорів. Ми розглянемо, як ці нові програми прийому та розміщення українців можуть або не можуть пом’якшити травму війни і переїзд, та вплив цих програм на психічне здоров’я учасників дослідження. Ми хочемо дізнатися, які форми солідарності були використані, ким і з якою метою, і до якої міри, як поняття «той, що заслуговує на житло» застосовується та оскаржується, щоб запропонувати розширення чи обмеження гостинності та прийому українських біженців.

Our Approach

The reception of Ukrainians fleeing the war marks a change from otherwise increasing hostility towards refugees and migrants in the UK. Other groups of people seeking asylum in the UK are subject to no-choice dispersal while they await the outcome of their asylum applications, often to areas of deprivation and poor housing. The Homes for Ukraine and Ukraine Family schemes by contrast rely on public goodwill and family support for Ukrainians seeking sanctuary in the UK. We will critically examine the realities and dynamics that emerge from the meeting between public support and new policy responses forged against a background of ‘hostile environment policies’.

To do so, we take an interdisciplinary,
multi-level approach:

Наш підхід

Прийом українців, які втікають від війни, знаменує собою зміну ворожого ставлення до біженців та мігрантів у Великій Британії. Інші групи людей, які шукають притулку у Великій Британії підлягають безвибірковому розпорошенню їх по країні, до поки вони очікують результати розгляду їх заяв про надання їм статуса біженця, часто їх  направляють до занедбаних районів  та поселяють у погані житлові умови. Програми Homes for Ukraine (Житло для українських сімей) та Ukraine Family Scheme (Українська сім’я), на відміну від інших програм  спираються на доброзичливість суспільства та підтримку  українських сімей, які шукають притулку у Великій Британії. Ми критично проаналізуємо реалії та динаміку, які виникають в результаті поєднання між громадською підтримкою та новим політичним реагуванням, створеним на тлі ‘політики ворожого середовища’.

Щоб це зробити, ми застосовуємо міждисциплінарний табагаторівневий підхoди:

]

Нанесення на карту та аналіз погляду політиків та експертів на нові політичні підходи та програми, щодо українських біженців

]

Нанесення на карту та аналіз повсякденної діяльності та досвіду солідарності, гостинності та прийому (приймаючі сім’ї та українці)

]

Перевірка ролі уже сформованих мереж українських мігрантів та діаспори

Ми вносимо дослідження соціології в аналіз даних, а також психологічний та травматичний стан людини.

Проєкт створений таким чином, щоб отримати не лише реальну картину, а також науковий результат і ми будемо тісно співпрацювати з партнерськими організаціями у секторі підтримки біженців та мігрантів; з українцями, які приїхали шукати притулку до Великої Британії, приймаючими родинами, а також активістами діаспори.

Питання дослідження

-1-

Яких поглядів дотримуються ключові творці цієї політики та експерти цих програм по поселенню українців? (Щодо українців, біженців з інших країн, політикa щодо біженців загалом та тих, хто підтримує біженців)

-2-

Як у повсякденній практиці застосовуються солідарність, гостинність та прийом у контексті нових політичних підходів стосовно українців ‘Нomes for Ukraine’ Scheme (Програма Житло для України)? Про що нам говорять ці програми, як вітають українських біженців, біженців взагалі та як їх включають в наше суспільство або навпаки виключають з нього?

-3-

Яку роль відіграє українська діаспора у прийомі новоприбулих, агітуючи та мобілізуючи мешканців за гостинність та прийом біженців з України?

Структура дослідження

l

Ми використовуємо геопросторове картографування, щоб перенести доступні дані на карти про реакцію Великої Британії на кризу біженців в Україні, поєднуючи цифрові географічні дані з відповідною негеографічною інформацією, щоб виявити глибинні проблеми та їхнє просторове моделювання. Це допоможе нам краще зрозуміти та візуалізувати просторові моделі схем прийому, включно з тим, як моделі поселення новоприбулих українців відображаються на існуючих громадах української діаспори, а також кореляції між ними та моделями депривації, етнічною та іншою різноманітністю. Відомості, отримані завдяки нашому геопросторовому підходу стануть основою для наших інтерв’ю та етнографічного підходу.

l

Ми проводимо напівструкторовані, якісні інтерв’ю з політиками, експертами співробітниками та волонтерами організацій української діаспори.

l

Ми використовуємо етнографічний підхід для взаємодії з українцями та приймаючими родинами, включаючи напівструктуровані інтерв’ю, а також цифрові щоденники та автоетнографію. Цей метод буде спрямований на взаємопорозуміння, співтворчість та глибоке дослідження, яке допоможе нам отримати детальне та чітке розуміння повсякденного застосування та досвіду українців та людей, які їх приймають та підтримують. Ми будемо направляти будь-яких учасників дослідження, які потрапили в біду або мають проблеми з психічним здоров’ям до відповідних служб підтримки.

Дослідна група

Дослідження проводиться міждисциплінарною командою дослідників з університету UCL, які володіють великим досвідом та відповідними знаннями в сфері дослідженнь з мігрантами та біженцями.

Метте Луїза Берг

професорка по міграції та діаспорі, Інституту соціальних досліджень UCL, IOE. Як соціальнa антропологиня, яка займається питаннями міграції, різноманітності та діаспори. Мене цікавить досвід новоприбулих українців та їхні стосунки з британцями. Я також з нетерпінням чекаю на співпрацю з експертами та організаціями української діаспори, щоб зрозуміти процеси поселення українців.

Silke Zschomler Portrait

Силке Цшомлер

наукова співробітниця Інституту соціальних досліджень UCL, IOE. Як соціологиня з міждисциплінарним досвідом, мене цікавить життєвий досвід мігрантів, несправедлива динаміка міграції та механізми включення та виключення біженців у суспільство та процеси їхньої ‘інтеграції’. Я хочу критично досліджувати наслідки нещодавно запроваджених програм, як на місцях, так і на політичному рівні, а також працювати з різними зацікавленими сторонами та організаціями.

Silke Zschomler Portrait

Джо Біллінгс

клінічний психолог-консультант і доцент відділу психіатрії UCL, Факультету Науки про мозок. Як клінічний психолог-консультант з 20-річним стажем клінічної роботи у спеціалізованих травматологічних службах, у тому числі в спеціалізованих службах підтримки біженців, я зможу підтримувати та надавати психологічну допомогу учасникам дослідження після його завершення, у яких можуть виникнути проблеми з психічним розладом здоров’я, а також керувати дослідницькою командою з підтримки учасників, які потрапили в психологічну кризу. Я також залучу до аналізу дані про психічний стан здоров’я та психічний зрив людей.

Silke Zschomler Portrait

Мелісса Баррієнтос

докторантка Школи планування Бартлетта/Центру передового просторового аналізу при (CASA), UCL. Як просторова аналітикиня, я зацікавлена в управлінні та візуалізації доступних цифрових даних про кризу біженців з України та реакцію Великої Британії за допомогою геопросторових карт. Це допоможе нам краще зрозуміти просторовий вимір цієї ситуації, що розвивається, розкриваючи та досліджуючи моделі та кореляції цієї інформації.

Silke Zschomler Portrait

Проєкт фінансується університетом UCL Grand Challenges (Глобальні визови при UCL).

МЕРЕЖА МІЖНАРОДНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Ми є частиною міжнародної дослідницької мережі Forced Migrants From Ukraine in Transnational Europe: Between Personal Agency, Civil Society And The State (FORUM) (Вимушені переселенці з України в багатонаціональній Європі: Між Особистою Агенцією, Громадським суспільством та Державою (Форум)), очолюваної The Centre for East European and International Studies (ZOiS) та The German Centre for Integration and Migration Research (DeZIM) в Берліні.

Мережа об’єднує науковців з Німеччини, України, Великої Британії, Польщі, Швеції та Данії з різних дисциплін та з різним досвідом у вивченні вимушеної міграції та України. Мета мережі – сприяти та об’єднувати досліждення, базуючись на досвіді та сприйнятті українців, які були переміщені внаслідок війни.

GET UPDATES

Read our privacy policy.